Glenn Gould


Na policama za prodaju kompakt diska nalazim izdanja pod nazivom Goldberg Variations – Glenn Gould. Kod kuće sam tokom leta prošle godine pustio nekoliko puta ali izgleda bez dovoljno koncentracije. Tek od nedavno testirajući novi Audio Note uredjaje pustio sam kompakt disk od početka do kraja – izvodio sam takozvano „usviravanje“ (radi se o tome da uredjaji koji poseduju trafoe, kondenzatore moraju da rade bar 300 do 400 sati da bi dobili punoću zvuka!).

I tek tada sam slušajući, ali bez obaveze da analiziram i usmeravam pažnju, uočio da Glenn Gould svira tako lako i nadahnuto, zvuci koji izlaze iz klavira kao da su izvedeni van vremena i uslova nastanka. Preslušavao sam dakle, snimak iz 1955 godine kad je Gould imao 22 godine i prvi put izveo ovaj dugačak komad solo klavira.

Dopunićemo ovaj kratki tekst interesantnim činjenicama o samom delu „Goldberg Varijacije“. Priča kaže da je Bach taj komad napisao po porudžbini jednog grofa koji je patio od nesanice. Bach je napisao delo koje predstavlja varijacije jedne teme a majstor pijanista koji je to izvodio noću se zvao Goldberg.

Ovaj snimak iz 1981. godine je dobra ilustracija načina na koji Gould doživljava muziku.

Tako je interesovanje za ovog pijanistu poraslo pa sam danas kupio još jedan kompakt disk – Klavirski koncerti br. 2, 3 i 7 J.S. Baha. Tu Gould svira sa orkestrom, ali orkestar je utišan i muzika koju on svira na klaviru izlazi u prvi plan!

Biografsku priču o Gouldu možete naći na Vikipediji. Puna je činjenica o svakom delu života, nejgovim navikama, snimljenim koncertima, radu u studiju na snimanju …

Jedna od njegovih neobičnih osobina je bila da peva (mumla) dok svira. To je zadavalo mnogo muke tehničarima koji su očekivali da pijanista svira a ne ometa zvuk klavira glasom. Ovde se to veoma lepo vidi i čuje …

Celog života je svirao samo na jednoj stolici, tražio je da klavir bude na odredjenoj visini od poda. Bio je posebno nadahnut muzičkom materijalu koji je stvorio J. S. Bach. Pogledajte sa koliko strasti i ubedljivosti priča o Bachu kao kompozitoru i to odmah nakon priče i demonstrira!

Ono što je mene privuklo kod ovih snimaka je da je reprodukcija zvuka jednog instrumenta veoma zahtevna prema opremi (pojačalo, cd plejer, kablovi, zvučnik). Jer vi slušate samo zvuk jednog dela zvučnog spektra – nema visokih tonova, nema dubokih tonova (bas), nema udaraljki koje daju ritam. Tek kad uredjaj može da prenese svu spontanost i majstorstvo na slušaoca – bez gubitka pažnje, može se reći da muzika koju slušamo vredi i da je uredjaj kvalitetan!

Kao ilustraciju prilažemo tri fotografije od mnogih koje možete pronaći na internetu – po nama dovoljno govore.

1970-01-don-hunstein

glenn-gould-photograph

Gold plays Bach

Pretražite internet za dokumentarni film o ovom pijanisti, ovde ćemo staviti samo prvi deo.

Na koji način Gouldova matična država – Kanada pamti ono što je stvorio i ostavio iza sebe? U centru Toronta se nalazi spomenik ispred centrale CBC – Canadian Broadcasting Corporation!

I na kraju postavićemo fotografije izdanja vinil ploča gde Gould svira klavir.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s