Vera Pančić na ploči LP 520


Razmenske i prodajne berze vinila vredi posećivati! Sem što vidiš ljude koji marljivo sakupljaju crni vinil, znaju kompletnu diskografiju pojedinih grupa, pevača i autora možeš da pronadješ neobična izdanja koja su zaostala negde u kolekcijama pravljenim pre više od pedeset godina!

Ovde ćemo kao primer navesti prvu seriju RTB ploča veličine 10″, štampanih u Beogradu u vreme „otvaranja prema Zapadu“! Promene koje je donela zapadna kultura i koji su sprovodjene pod imenom „modernizacija socijalizma“ su se ogledale u masovnoj prozvodnja robe široke potrošnje i pojavi supermarketa, izgradnji stanova i puteva, proizvodnji automobila itd … U području kulture muzički uticaji masovne kulture su dolazili sa raznih strana – italijanska „kancona“, francuska „šansona“ i američki džez …

Ako posebno pogledamo taj uticaj vidimo da je to laki i lepršavi džez pedesetih godina sa izraženim vokalima i temama iz običnog života. Preuzete su melodije i teme i izvedene na srpskom jeziku i u obradi muzičara.

Medju onima koji su tada započeli karijeru pevača je bila i Vera Pančić.

Vera Pančić front

Pratnju na ovoj ploči obezbedjuju Plavi ansambl i Kvartet Predraga Ivanovića. O pevačici Veri Pančić ima veoma malo podataka – ipak njena ploča se nalazi u diskografiji na DISCOGS.

Na Youtube smo pronašli kratak film o vokalnoj grupi Predraga Ivanovića – pogledajte uspomene Aleksandre Ivanović. Njena pritužba o tome da je nisu „razumeli u Beogradu“ je malo preterana, ipak nakon godinu dana RTB im je izdao celu ploču a učestvovali su u snimanju mnogih ploča kao prateća grupa.

Očigledno da je muzička forma koja je negovana veoma brzo bila potisnuta novim uticajima koji su dolazili sa Zapada – konačno „rock&roll“ je započeo svoj pohod na svet 1954. godine.

A jednom kad je prešao granice Jugoslavije obrisao je sve druge!

Sve što je danas ostalo zabeleženo o Veri Pančić je na poledjini ploče br. LP520.

Salute, cin, cin

Salute, cin, cin

Evo fotografije čuvenog dizajna RTB ploča – crni krug i bela slova!

Vera Pančić ploča A strana

Aleksandra Ivanović (koju smo ranije pominjali) je kasnije nastavila karijeru kao operski pevač, pogledajte ovaj vanredni snimak.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s