Arturo Benedetti Michelangeli


Istraživanju starih izdanja nema kraja!

Izabrao sam da nešto napišem o ovom današnjem izdanju iz četiri razloga: domaće izdanje, odličan odpresak, izvanredna muzika, odličan izvodjač!

U prodavnici Yugovinil pronašao sam ploču koju je 1978. godine izdao RTB po licenci Deutche Gramophon. Crni vinil je u savršenom stanju, zvuci solo klavira sa gramofona su čisti i precizni. Na ovakvim izdanjima se vidi značaj koji je imao i koji ima RTB Produkcija gramofonskih ploča. Ozbiljan pristup izboru muzičkom delu, uredjenju omota, prevodu na srpski jezik, kvalitetnom odpresku, … Sve u svemu „čista petica“!

Na ploči se nalazi dvanaest lepršavih melodija – igra do igre! U pitanju je Preludes 1er Livre kompozitora Claude Debussy. Dole je fotografija originalnog nemačkog izdanja, izdanje RTB nema žutu masku već jednostavni naslov dela i izvodjača.

Michelangeli Debussy

Svaku od dvanaest kratkih melodija  je promišljeno odsvirao umetnik Arturo Benedetti Michelangeli. Otkrio sam ga nedavno kupovinom jednog cd izdanja sa snimcima iz 1942 i 1943. godine. Tu je Arturo Benedetti izvodio klavirske kompozicije E. Griega, J.S. Bacha i D. Scarlattija.

Kvalitet snimaka je bio loš i materijal je verovatno izdat kao podsećanje na majstorstvo pijaniste.

Ovo sad je sasvim drugačiji snimak, sadržajniji i na višem tehničkom nivou. Pretražujući internet sam ustanovio da je DG u godini smrti pijaniste (1995) izdao dvostruki cd sa ovim materijalom.

Kao i svaka ploča klasične muzike koju je izdavao Deutche Gramophon i ova ima propratni tekst na nemačkom i francuskom jeziku. Izdavač se posebno potrudio i obezbedio tekst i na srpskom jeziku!

Evo snimka Preludijuma br. 8 – La fille aux cheuveux de lin. U prevodu Devojka sa lanenom kosom.

snimci

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s