Quazar One


Domaća proizvodnja pojačala na elektronske cevi ima svoju istoriju od šezdesetih godina prošlog veka. Kad kažemo „proizvodnja“ onda mislimo na ozbiljni pristup, dizajniranje, tehnologiju izrade, kvalitetne delove za ugradnju … i konačno kvalitet zvuka za poredjenje sa firmiranim proizvodima. To znači da ne mislimo da uredjaje koji se pojavljuju na oglasima sa pozivom na ime majstora sa grubim završnim radovima, lošim savijanjem materijala u kutiju za pojačala, loše ugradjenje delove … i td …

Mnogi od onih koji su počeli proizvodnju pre više godina su danas poznate firme – navešću samo ono što mi odmah pada na pamet – Trafomatic, Korato, Tubeaudio Lab, Pointe, Šolaja … i verovatno sam zaboravio još nekoliko!

Nova firma je na pomolu – AskaAudio. Ovde pišemo o prvom modelu Quazar One.

U pitanju je P/P pojačalo sa elektronskom lampom ECL82. Elektronska lampa ECL82 je proizvedena 1955. godine u Nemačkoj i koristila se u prvo vreme kao pojačavačka lampa u televizorima. Lampa je namenjena da objedini triodni i tetrodni rad – trioda je na ulazu a tetroda je na izlazu. Ova osobina je veoma značajna pa se koristila kao zamena za složenije konstrukcije gde je menjala dve lampe. Izlazni napon je relativno mali – 200V a maksimalna izlazna snaga je 4W. Zbog toga se njena današnja upotreba usmerava ka Push/Pull konfiguraciji pa se dve vezuju da obradjuju signal jednog kanala a druge dve da obradjuju signal drugog kanala – na kraju je stereo signal.

Veliku fotografiju ove lampe možete pronaći na adresi http://www.tubes.rs odnosno na ovoj stranici!  Inače sam vebsajt je velika kolekcija starih ali i veoma starih elektronskih lampi – preporučujemo pregledanje! Druga oznaka (ruska) ove lampe je 6BM8 i cena u inostranstvu je podnošljiva – trenutno 12$ u Americi.

Pojačalo je postavljeno u novom prostoru Audio Beograd i upareno je sa kvalitetnim izvorima zvuka – gramofon i ručka Audio Note, glava Ortofon, predpojačala Audio Note i Pointe, pojačalo Audio Note, kablovi Audio Note i zvučnici Audio Note i Snell. Bili smo srećnici da možemo da čujemo šta može da pruži elektronska lampa koja je inače podcenjena u audiofilskim krugovima – zahtev za velikim snagama je bezrazložno istaknut od preovladjujuće većine. Uverili smo se da pojačalo na elektronsku lampu ne mora da izbaci 40 ili 50W po kanalu da bi mogla da se izvrši procena! Sa druge strane ovakva nežna pojačala zahtevaju zvučnike koji mogu da prime malu snagu – pobudni nivo velikog broja zvučnika je preko 25W!

Evo nekoliko fotografija koje pokazuju izvanredan kvalitet izrade, veliku pažnju koju je konstruktor uložio da osmisli dizajn – kombinaciju drveta i aluminijuma.

P/P pojačalo zvuka Qasar One.

P/P pojačalo zvuka Qasar One.

Šasija je od drveta – drvo je prirodni materijal, toplo je i prijatno na dodir a unutrašnjost omogućava da se dugo drži radna temperatura za žice i elektronske komponente. Aluminijum je vanredno pažljivo obradjen, eloksiran i naziv uredjaja, model i proizvodjač su urezani u materijal. Ono što se na fotografijama ne vidi je donja ploča – takodje od aluminijuma debljine 10 mm. Zavrtnji su pažljivo odabrani, vidljivi su ali ne štrče previše.

Qasar One ECL82

Evo još nekoliko fotografija uredjaja sa više strana.

Qasar direct side

Qasar from top

Qasar gain button

Wasar on back side

Na prvo …  ali na drugo slušanje 🙂 bili smo iznenadjeni toplinom i punoćom zvuka sa različitih ploča i snimaka. Preslušavali smo različite snimke klasične, rok ali i narodne muzike … i pojačalo je lepo i precizno reagovalo kad god se zahtevao kontrast izmedju instrumenata i glasa ali i raspon niskih i visokih tonova.

Nakon još jednog preslušavanja proizvodjač je obećao javnu prezentaciju. Pratite FB i odgovarajuće sajtove …

Evo još nekoliko fotografija za kraj … prva je kako izgleda pojačalo u prostoru …

Qasar set

A poslednje dve su slike gornjeg dela sa imenom uredjaja i oznakom proizvodjača.

Qasar logo

Četiri male lampe tek vire iznad poklopca!

Qasar tubes on top

Izlazni stepen kod pojačala Quasar radi u AB klasi sa automatskim prednaponom pa u upotrebi pojačala nije potrebno nikakvo naknadno podešavanje. Cevi korišćene su pažljivo odabrane i uparene na laboratorijskom instrumentu za merenje parametara cevi L3-3 i L1-3 Ruske vojne proizvodnje.

Tehnički podaci: 

  • Maksimalna izlazna snaga je 7w bez korekcije visokih i dubokih tonova.
  • Negativna povratna sprega primenjena.
  • Frekventni raspon je od 35-20000Hz i predviđeno je za upotrebu sa zvučnicima osetljivosti 90dB/w/m.
  • Sekundar transformatora je namotan tako da se može efikasno koristiti i u opsegu 4-8 Ω.
  • Ulazna otpornost 100k Ω, osetljivost ulaza 50-70mV. Svi otpornici su metal film tolerancije 2%.
  • Potenciometar stereo Alps,ožičenje od srebrne žice.
  • Izobličenja do 2,5% max.

Kondenzatori ugrađeni u napajanje su firme Epcos a signalni deo su kondenzatori Rifa – vidi ovaj vebsajt za informacije.  Preklopnik selektor je engleske firme Lorlin – srebrni kontakt. Donja ploča je alumijum 10mm debljine takođe eloksiran i prosečen kao antivibracijski element. Na ovoj ploči je izvršena kompletna montaža svih elemenata.

Mali dodatak:  Najbolji rezultati postignuti sa cevima 6F3P Svetlana i RFT.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s