Zinka Milanov – Kunc


Danas na Audio berzi pronadjem vinil ploču sa starim dizajnom iz pedesetih godina prošlog veka. Ploča je izradjena u Engleskoj i po običaju iz tog perioda nema oznaku godine izdavanja – obeležavanje je počelo šezdesetih godina.

Platio sam jedan evro i kući doneo ploču Zinka Milanov (soprano) – Operatic Arias.

Zinka Milanov

Zinka Milanov

Izdanje je originalno američko pod oznakom His Masters Voice – ALP1247 ali je ploča odštampana u E.M.I. Engleska.

Zinka Kunc Milanov

Zinka Kunc Milanov

Kad sam stavio ploču na gramofon prijatno sam se iznenadio da je kvalitet ploče tako dobar da kristalno čisto i jasno pokazuje sav kvalitet i boju glasa Zinke Milanov. Pucketanje je retko i ispod je nivoa koji ometa slušanje. Snimak je očigledno mono (na samoj ploči nema nikakve oznake da li je mono ili stereo!) ali dobra reprodukcija omogućuje da se  čuje kontrast izmedju orkestra i glasa.

Niko ne zna koliko je puta ova ploča bila preslušavana i na kojim uredjajima je bila puštana – očigledno veoma dobar kvalitet snimka i odličan kvalitet materijala su izdržali više od 50 godina (možda i više??)

Evo kraće biografije Zinke Milanov.

Zinka je rodjena kao Kunc u Zagrebu u tadašnjoj Austrougarskoj Monarhiji. Studirala je pevanje u Zagrebu, Pragu i Milanu. Početak karijere se vezuje za 1927. godinu u ulozi Leonore u operi Il Trovatore. Do kraja 1937. godine peva u Zagrebačkoj Operi a gostuje u Hamburgu, Drezdenu i Pragu. Tu je čuo Edward Johnson, glavni menadžer Metropoliten Opere i pozvao je da peva u Nju Jorku. Prvi nastup je bio 17.12.1937 u ulozi Leonore ali sada pod imenom Zinka Milanov.

U Metropoliten Operi je pevala pune 24 sezone u više od 420 nastupa. Ovome treba dodati nastupe u Milanskoj Skali 1950. godine. Pre rata je pevala u Londonu sa orkestrom kojim je dirigovao Arturo Toscanini, u Covent Gardenu je pevala od 1956. godine sa ulogom Toske. Sledeće godine je pevala pored mladog Franco Corelli. Velike uloge je ostvarila kao Tosca ali se svakako najviše pamti po ulogama u Verdijevim operama.

Pevala je na sceni sve do 1966. godine. Povukla se sa scene i živela u Nju Jorku sa drugim mužem, preminula je u maju 1989. godine.

Nekoliko njenih snimaka je u staroj Jugoslaviji izdavao Jugoton u Zagrebu, vredi pretražiti Discogs i naprimer ovu ploču!

Na kraju postaviću jednu fotografiju na kojoj je plakat sa pozivom da se posluša Milanov na RCA Victor izdanjima.Zinka Milanov

Nedavno je na CD izdanju objavljena kompilacija pod imenom Zinka Milanov Sings Verdi. Pročitajte dobar opis ovog izdanja i materijala koji je odabran.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s