Yello Yello Yello


Yello je medju nama još uvek! Ono što su započela dva švajcarca osamdesetih godina prošlog veka živi … juče sam nabavio ploču Baby iz 1991. godine – na moje iznenadjenje radi se o ruskom legalnom izdanju – na dnu piše izdavač, štamparija i tiraž od 7.000 primeraka!

Yello - Baby 1991.

Ploču sam odmah kupio zbog hita THE RACE … odvojite par minuta da se podsetite vremena od pre dvadeset godina …

Ko je Yello? Grupu čine dva sasvim različita karaktera, pevač i „konceptualni umetnik“ Dieter Meier, botati milioner  industrijalac, profesionalni kockar i igrač golfa (igra za Švajcarsku reprezentaciju!) i muzičar, kompozitor i aranžer Boris Blank (onaj crni!).

Započeli su saradnju krajem sedamdesetih godina  a prvu LP ploču Solid Pleasure su izdali 1980. godine sa hitom „Bostich“!

Yello - Solid Pleasure 1980-

Sledeće godine izdaju LP Claro Que Si i novi audio i video hit „Pinball Cha Cha“. Režiju za ovaj klip je uradio Meier sam – pretražite Youtube da pogledate kako to izgleda.

Sledeći album iz 1983. godine nosi ime You Gotta Say to Another Excess sa novim hitom „I love you“. Dve godine kasnije izdaju album Stella sa hitom „Oh Yeah“, a nakon sledeće dve godine sledeću ploču One Second.

Sledeća ploča iz 1988 Flag nosi hit „The Race“ – i danas je nezaobilazna tema za remix u neverovatnim kombinacijama – nanovo pretražite Youtube da vidite kome je sve poslužila za inspiraciju.

Meier se nije smirio sa snimanjem ploča, već je režirao film „Snowball“ i glumio u filmu „Nuns on the Run“. Pravi „karakter“

1991. snimaju ploču Baby koju sam naveo na početku i koju sam kupio – evo snimka pesme „Rubberbandman“  – Meier i Blank su obučeni u odela sa naslovne strane ploče – šareno do kraja!

Nakon tog izdanja izdaju ploču 1994. Zebra, a 1995. Hands on Yello.

Svaki omot je potpuno originalan u skladu sa šarolikim opusom ove dvojice umetnika – po meni oni predstavljaju klasičan primer usisavanja različitih uticaja, ritmova i ideja u umetnički jezik ispričan na svoj način!

Mnogi poriču umetnički kvalitet ove dvojice, ali ipak uvek se rado vraćam slušanju muzike „grupe“ Yello – ima nečeg zabavnog i razgaljujućeg u njihovom pristupu, imitaciji, glasovima (posebno Meierov glas koji brzo izgovara reči i zapravo ne peva!). Iza svega je uvek dobra produkcija i aranžman sa mnogo elektronskih zvukova koji pogadjaju direktno. Gitare, bubnjevi, glasovi, modulacija, ritam, balade, rumba, salsa, policijske sirene – sve su uspevali da ciljano smeste u pesmu …

Svet bi bio pomalo dosadan bez ove dvojice … Jedan od komentara na jednoj od pesama izloženih na Youtube jasno kaže: Sit down and listen, if u dont feel anything yur dead!

Pred kraj pogledajte jedan od poslednjih snimaka … gospodin Meier je malo ostario i vidljive su bore na njegovom licu – to njemu ipak ne smeta da peva na svoj način … pesma The Expert vezana za Youtube adresu (ili potražite direktno na Yello zvaničnu internet prezentaciju www.yello.com)!

Šta su još radili Meier i Blank, pretražite reklamu za Audi A5 ili kompletan film Progress and Perfection iz 6 delova!

Ali, pitate se otkud Yello na ovakvom blogu? Obe pesme „The Race“ i „On the Run“ su sastavni deo demonstracionog materijala svake HiFi izložbe. Sačekajte sledeći sajam i dodjite da čujete Yello na kvalitetnom uredjaju Audio Note!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s