AN/E – kako reaguje na digitalni signal sa HD?


Ljubaznošću beogradskog audiofila povezali smo Vaio kompjuter i digitalne zapise na hard disku preko najneobičnijih konverteria signala (DAC) sa modelomm zvučnika E/SPe He firme Audio Note.

Kako će se zvučnik zamišljen i napravljen davno pre digitalne ere ponašati kad njim zastruji obradjeni digitalni signal sa prenosivog računara?

Fi X pojačalo i Shigaraki DAC

Kao što rekosmo izvor je bio Sony Vaio – iz njega je signal prebačen na SPDIF selektor usb kablom LOCUS.

Iz selektora je OTP kablom firme 47Lab prebačen na Shigaraki DAC, a odatle takodje interkonekt kablom 47Lab u pojačalo Fi X!

Priložena fotografija pokazuje tok signala i pojedine uredjaje (Vaio nismo snimali jer je poznat).

Svaki od ovih elemenata su delo entuzijasta i hrabrih dizajnera i stvaralaca – 47Lab kabl je bakarna žica punog profila prevučena teflonom, DAC 47Lab je mala kocka izradjena od japanske keramike iz mesta Shigaraki, izvor struje je odvojen i smešten u mali paralelopiped takodje izradjen od iste keramike. Kabl koji dovodi struju u DAC je takodje bakarna žica punog profila.

Fi X

Na kraju pojačalo sa oznakom X neobičnog, hrabrog ali iznad svega neobično praktičnog dizajna. Sve elemente unutar strukture dizajner je smestio jedne nasuprog drugog – trafoi su nasuprot lampi, izlazi ka i od pojačala su nasuprot odgovarajućih trafoa, Model je potpuno otvoren (zlobnici mogu samo to da mu zameraju, kad već ne mogu da nadju kvalitetniju zamerku!) U svojoj osnovi to je single-end pojačalo sa 2 lampe 2A3 firme Sovtek veoma male snage  od 3,5W (u poredjenju sa ostalim uredjajima koji se nude na tržištu). Evo jednog testa od pre nekoliko godina.

Uredjaje sa oznakom Fi pravi entuzijasta Don Garber u New Yorku – sem ovog modela pravi i predpojačalo Iph sa istom dizajnerskom filozofijom …

Fi Iph

Fi Iph otvoren

Kako je zvuk prenet iz pojačala u zvučnik? Na kraju lanca je bio bakarni kabl AN/Lexus i zvučnik AN/E SPe He. O ovom zvučniku smo već pisali zato sada samo slika!

AN/E zvučnik

Kakav je bio zaključak nakon dva sata testiranja?

I pored nametanja najzahtevnijih test snimaka sa raznih izvora – klavir, violina, glas, ksilofon, bubnjevi … E se nije zbunio. Veoma lako je primio snagu koja je izlazila iz pojačala i sa neobičnom nenametljivom preiznošću reprodukovao svaki detalj!

Ipak, treba biti pošten – svi elementi lanca su bili vrhunski! Ovde se posebno ističe neobično skup usb kabl Locus i avangardni konverter signala firme 47Lab – potražite detalje na internetu sami!

Ah da, bio je tu još jedan detalj – softver za smeštanje, obradu i reprodukciju digitalnih zapisa! Zaboravio sam ime, ali obećavam da ću pitati vlasnika i dopuniću tekst!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s