Miško Plavi“


Ima li nove muzike koja još uvek može da privuče i osvoji na prvo slušanje? Ima i može!

Miško Plavi je beogradski muzičar – prvi put se pojavio 1981 godine, u raznim postavama beogradskih grupa je svirao i komponovao tokom osamdesetih, devedesetih – pretražite internet da vidite gde je sve ostavio tragove. Svirao je gitaru, bubnjeve, a od 2000. godine harmoniku. Poslednjih deset godina živi na relaciji Srbija – Japan. Svetsku slavu je stekao na mnogobrojnim koncertima u Tokiju, Osaki, Kobe, tamo je izdao i  muzički cd pod nazivom „Best of Miško Plavi“.

Istok ljubi zapad - Miško Plavi

Preporučujem cd „Istok ljubi zapad“, RTB Beograd iz 2008. godine i novu knjigu „Planeta Japan“ koju potpisuje Miško Plavi.

RTB je izdao 70 minuta njegove muzike na harmonici sa njegovim kompozicijama i obradama tudjih pesama na cd-u Istok ljubi zapad. Toliko fascinantne muzike i strasti sa kojom svira i prenosi svoje ideje na slušaoca.

Teme kojima se bavi su Srpsko oro, muzika iz filma Sivi kamion crvene boje, Libertango Astora Piazzole, ali i njegove kompozicija Miškovo kolo, For Billy, East kissing West, Sena, Simple Things, After the Explosion …

Uživanje je dopunjeno sa tri snimka uživo sa koncerata u Japanu – Miškovo kolo, For Billy i East kissing West.

Interesantan je tehnički kvalitet sa živih snimaka – izvanredan materijal za reprodukciju na kvalitetnom uredjaju!!

Muzički materijal sam slušao na uredjajima čitačima zapisa sa niskom rezolucijom čitanja, bez tehničkih zahteva u pogledu „upsamplinga“, „oversamplinga“ „high-resolution conversion“, itd … Iz CD transporta signal se direktno obradjuje u DAC uredjaju (kad uhvatimo vremena pisaćemo o tim uredjajima!)

Za razliku od nekih drugih snimaka zvuk harmonike je izvanredno balansiran u odnosu na druge instrumente – potpuno drugačije u odnosu na snimke harmonikaša narodne muzike istog izdavača. Tu visoki tonovi harmonike prosto pršte i paraju uši – kad bi samo malo bili sniženi i utopljeni u kompletan zvuk!! Ali ukusi muzičkih producenata su različiti i neuhvatljivi!

Evo snimka sa jednog od koncerata iz Japana – tema Miškovo kolo …

A sad drugi deo preporuke – knjiga Planeta Japan.

Мишко Плави - Планета Јапан

Knjiga sadrži zapise sa putovanja i koncerata, utiske autora i njegovih pratilaca i prijatelja. Živo, zapisivano u trenutku nastanka ili kasnije prepričano! Neverovatno živo štivo, puno optimizma i jasnog životnog stava. Miško Plavi hrabro brani Srbiju, svoju zemlju porekla ako neko ima drugačije mišljenje, ali isto tako hrabro priznaje šta je lepo i dobro u Japanu. Opisuje ljude, rituale i običaje ljudi koji ga okružuju i koji dolaze na njegove koncerte.

Priča o jelima kojima su ga gostili i koje je probao … Svirao je u velikim koncertnim salama, na otvorenom, u klubovima, u tramvaju, u juvelirskoj radnji … Nikoga nije odbijao ili potcenio … u beskrajnom traganju za novim iskustvima i doživljajima …

Koga zanima dalje upoznavanje sa ovim muzičarem, može da pogleda profil na MySpace.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s