Kočani – Кочани


Kočani Orkestar!

Šta je to privuklo pažnju na Sajmu HiFi u subotu da sam kupio CD a da nisam ništa znao ni o izdavaču ni o orkestru ni o muzici koju sviraju?

Кочани оркестар

Na slici skup muzičara sa trubama, harmonikom, bubnjem – neki nose šešire, neki gologlavi ispred trošne kuće i kamaenih stepenica. Neki u džemperima, neki u crnom sakou i beloj košulji, jedan u šarenoj košulji i prsluku a sasvim levo jedan duva u trubu koja je okrenuta na gore! Interesantna grupa, mora da je muzika životna i inspirativna. Gledam cenu, ista kao i za džez originale poznatih imena. Ipak, odvojim pare i kupim.

Jedva čekam da raspakujem cd iz najlona i pustim na opremi koja može da pokaže sve elemente muzike koju sviraju muzičari.

Po prvom slušanju ne mogu da uhvatim ko šta svira, neprekidni ritam i ubacivanje pojedinačnih instrumenata u melodiju – pravi ČOČEK.

Prepoznajem elemente fraza u pojedinim pesmama, ali to je tako posebno obradjeno da je zapanjujuće. Tek sutradan pustim još jednom i dopadne mi se … tek na treće slušanje. Tad počnem da pretražujem o kome i o čemu se ovde radi.

Grupa svira unazad više od 15 godina, izdala je nekoliko ploča u inostranstvu, sviraju na mnogim festivalima etno i world muzike po svetu – pogledajte ovaj snimak sa Youtube, amaterski snimak sa jednog od koncerata u holu neke zgrade.

Šef i glavna duša orkestra je Naat Veliov, potiču naravno iz grada Kočani u Makedoniji i imaju planetarnu slavu. Muzika je potpuno orijentalna, tu je veoma jak i brz ritam, izrazito glasno i ekspresivno sviranje trube, glas koji je u potpunosti orijentalan sa uvijanjem i ponavljanjem, dodatak klarineta,i saksofona i harmonike. Sve u svemu fanstatična kombinacija, veoma interesantno i … veoma značajno veoma dobro snimljeno!

Pogledajte i pesmu Mangelma stoposto! U prevodu Volim te, sto posto!

Evo i slika drugih ploča koje su izdali do danas …

Кочани оркестар - Цигански мамбо

Наат Велиов и Кочани оркестар

Кочани оркестар

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s