Cosmic Sounds


Danas u Yugovinilu čudesan susret – Željko Kerleta i njegova izdavačka firma Cosmic Sounds.

Na vebsajtu  firme COSMIC SOUNDS kratka priča o firmi i fantastičan izbor nanovo izdatih jazz ploča koje su nekad rasute širom nekadašnje Istočne Evrope – Jugoslavija, Madjarska, Češka, Poljska …

Uzeo sam odmah tri ploče kojih više nema – izdate su 1961. godine u Beogradu, ploče veličine 10 inča izdao RTB pod imenom Sastanak u studiju.

Da bismo dočarali atmosferu od pre pedeset godina prepisujemo tekst sa prve izdate ploče: „U želji da ljubiteljima gramofonskih ploča prikaže prvenstveno naše mogućnosti RTB je svoju produkciju ploča sa džez muzikom za sad orijentisao na snimanje domaćih izvodjača. Ali to ne znači da strani muzičari nisu dobrodošli u studija RTB-a, pogotovu ako sviraju sa domaćim džez muzičarima. Koristi od ovakve saradnje su višestruke, najvažnije je što se na ovaj način očigledno dokazuje da domaći muzičari mogu uspešno da saradjuju i sa vrlo poznatim stranim imenima. Ovi snimci su rezultat ovakve saradnje, a ploča je prva iz serije sličnih ploča koje će RTB i ubuduće izdavati. Ovaj jedinstveni sasav koji je postojao samo u toku jedne noći u našoj zemlji juna 1960. godne i dvojice Jugoslovena.“

Ukratko, snimaćemo i strane muzičare ako sviraju sa domaćim!  Tako bi trebalo da bude, slažem se u potpunosti!

Dakle evo omota sve tri ploče:

Sastanak u studiju RTB

Sastanak u studiju II RTB

Sastanak u studiju III RTB

Sve tri ploče su izdate sa originalnim crnim naslovom u sredini i slovima RADIO TELEVIZIJA BEOGRAD, remaster originalnih snimaka je uradjen izvanredno.

Ova izdanja su značajna jer se snimci na cd formatu izdaju u Japanu i Engleskoj i veoma su cenjena kod ljubitelja i poznavalaca džeza.

Ko je Željko Kerleta i šta je uradio? Zamislite entuzijastu koji preslušava stare naslove, otkupljuje pravo na izdavanje, radi remaster snimaka, izdaje i prodaje materijale na CD, LP i EP formatima.

Pogledajte ovde … ili pročitajte intervju u časopisu NIN.

Da ne biste putovali u Englesku ili naručivali da poštom šalju ploče (rizikujući da srpska carina naplati carinsku stopu i pdv na procenjenu vrednost robe) svratite u Yugovinil i kupite originalna izdanja. Sem ove tri tu su i ostala izdanja firme Cosmic Sounds.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s