Aranjuez


Concierto de Aranjuez je muzički komad koji je Joaquin Rodrigo napisan za gitaru i okrestar 1940 godine. Započeo ga je u Parizu gde je studirao klaičnu kompoziciju kod tadašnjeg velikog kompozitora Paula Dukasa (pisali smo o njemu kao stvaraocu dela Djavolov šegrt). Joaqin je bio slep od rodjenja, ali ga to nije sprečilo da sa velikom upornošću studira  istoriju španske gitare, posebno period od XVI veka nadalje. Komad ima tri stava – Allegro con spirito, Adagio i Allegro gentile i traje oko 20 minuta, zavisno od izvodjenja.

Možda bi ta kompozicija ostala van mog interesa da nije bilo davnog susreta sa pločom Milesa Davis – Sketches of Spain. Kad sam je davnih sedamdesetih godina slušao nisam nikako mogao da je uklopim u ono što je Davis tada svirao. Nisam razumevao njegov razvog i širinu kojom je obuhvatao muziku i raznovrsne uticaje. I tek kad sam pročitao njegovu autobiografiju, iz njegovih sam reči shvatio nepresušni entuzijazam i ogromnu preokupiranost muzikom koja ga je vukla u dalji razvoj muzičkih formi koje se mogu izraziti trubom.

 

Sketches of Spain - Miles Davis

 

Dakle, ono što sam čuo je bila prerada originala na džez standarde. Obradu je uradio Gill Evans, čovek koji je sa Davisom napravio nekoliko klasičnih muzičkih dela.

Evans je obradio drugi stav – Adagio i unutar 16 minuta muzike naznačio koliko je to delo značajno za muziku 20. veka.

Snimanje je radjeno tokom 1959. i 1960. godine i sam Davis kaže da je to bila jedan od najlepših !izleta“ u prostor koji pre toga nije obradjivan. Vrlo je verovatno da je Davis tu kompoziciju čuo u Parizu gde je boravio u više navrata krajem četrdesetih i tokom pedesetih godina 20. veka.

Sem ove, na ploči i kasnije CD-u Davis je sa Evansom obradio i teme Solea, Saeta i The Pan Piper. Davis je umro 1991. godine i iza sebe ostavio neiscrpan izvor nadahnuća za muzičare i ljubitelje muzike. Već 1997. godine Sony je preradio celokupan opus uz pomoć 20-bitne tehnologije. I danas se to smatra najkvalitetnijim obradama starih analognih signala. Pogledajte Amazon, cene CD-a su ispod 10$, mnogo jeftinije nego kod nas.

Ali da se vratimo na samu kompoziciju i izvodjenja u klasičnom formatu – gitara i orkestar. Nabavio sam dve LP ploče, jedna je licencno izdao RTB – JOAQUIN RODRIGO, CONCIERTO DE ARANJUEZ, izvode Caledonio, Celin, Pepe&Angel Romero. Izvanredno Philips izdanje pod brojem 213551!

Drugi LP je američka ploča, izdanje firme Everest Records, svira Elvirio Diaz, veliki majstor gitare poreklom iz Venezuele – vidi njegov vebsajt. Izdanje verovatno šezdesetih godina prošlog veka, vanarednog zvuka i atmosfere. Preslušavam obe ploče i teško je reći ko je više bio nadahnut. Evo video priče o Alirio Diazu na Youtube kanalu.

I na kraju da kažem da sam nedavno tokom putovanja u Madrid poželeo da vidim mesto Aranjuez. Selo Aranjuez leši 50 km od Madrida, na putu za Toledo. Selo kao selo, ali ono što ga stavlja na mapu sveta je letnjikovac španskih kraljeva izmedju 16. i 19. veka. Kroz nega protiče reka Tago i svežina koja dolazi sa reke je privukla kraljeve da tu naprave letnju rezidenciju – u Madridu ili Toledu je tada bilo veoma vruće.

Evo nekoliko fotografija palate …

 

Aranjuez letnjikovac

 

 

Aranjuez - prilaz dvorcu

 

 

Aranjuez - unutrašnje dvorište

 

i sasvim mali deo unutrašnje arhitekture – zabranjeno je snimanje unutrašnjosti!

 

Aranjuez - unutrašnje stepenište dvorca

 

I na kraju evo još jedne muzičke ilustracije – veliki Paco de Lucia svira solo gitaru i kompoziciju Concierto de Aranjuez.

Youtube pruža pravo bogatstvo kad je u pitanju ovaj svirač – pogledajte i ostale snimke gde Paco svira ovu kompoziciju sa orkestrom, uvodni deo koji otvara fagot i nakon toga medjuigra sa gitarom.

O Pacu više drugi put …

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s