6C33C – Lampa ipo


6C33C lampa za pojačanje zvučnog signala?

Od kad su prve lampe dizajnirane i napravljene u Americi dvadesetih godina prošlog veka, sve su bile dizajnirane i namenjene za pojačanje zvučnog signala, tj. za emitovanje radio i kasnje televizijskog signala. Kao takve se i danas koriste.

Jedna od onih koja NIJE napravljena za upotrebu u radio industriji je i ruska lampa 6C33C (u stvari na lampi piše ćirilicom 6С33С ali je neko pročitao ćirilično S kao C i tako je ostalo i danas).

Lampa 6C33c

Zapadni svet je otkrio slučajno kad je davne 1976. godine jedan ruski Mig 25 sleteo na aerodrom na ostrvu Hokaido. Pilot Viktor Belenko, tada 29 godina star je odlučio da aparat koji mu je poverila država preusmeri ka Japanu, gde je sleteo. Pobegulja, što bi rek’o naš narod!


МиГ 25 Микоиан и Гуревич

Avion koji mu je poveren je bio u upotrebi tek nekoliko godina i do tada ga ni američka ni engleska obaveštajna služba nisu videli – priče su se širile da je u stanju da leti na neverovatnim visinama, veoma daleko i da nosi bojeve glave velike razorne moći – strategijski lovac!

Evo slike tog aviona neprevazidjenog za svoje vreme – jedini koji je ozbiljno mogao da ugrozi američki projekat XB-70 Valkyrie, Blackbird i X-71.

Viktor Belenko je ostao u Japanu, avion je kompletno rasklopljen i analiziran. Bio je to veliki udarac za odbranu Sovjetskog Saveza.

Avion je postavio tadašnji rekord leta u visinu – 92.500 stopa ili 37 kilometara. Pogledajte ovaj snimak kojim je zabeležen jedan od tih letova …

Te godine razbijene su mnoge zablude o strukturi tog aviona. Amerikanci su mislili da je taj avion izradjen od skupih materijala koji mogu da izdrže velika naprezanja i opterećenja – nasuprot tome MiG 25 je bio izradjen od čelika sa veoma malo delova od titanijuma i aluminijuma.

Sledeća stvar koja je izazvala najveće iznenadjenje je da je funkcionisanje aviona bilo povereno lampama. Kako to, pitali su se stručnjaci iz Amerike? Tek naknadno su shvatili da samo lampa može da izdrži elektromagmetno zračenje koje nastaje kao rezultat eksplozije nuklearne bombe! Dakle MiG je mogao da zadrži kontrolu nad letilicom i kontrolu sa grupom u kojoj je leteo i u uslovima veoma visokog EMP zračenja – mogao je da izdrži elektromagnetni puls! Tranzistorski uredjaji tog vremena koji su smatrani za najsavršenije su jednostavno otkazivali – EMP bi sagoreo tranzistor.

U delu radio komunikacije koji je bio namenjen stabilizaciji napona otkrivena je jedna lampa za koju se to tada nije znalo – 6C33C.

6C33C

Dakle 6C33C je bila vojna oznaka, lampa je bila proizvedena u vojnoj fabrici. Kad je lampa podvrgnuta ispitivanju i merenju ustanovljeno je da ona daleko prevazilazi bilo šta što je proizvedeno na zapadu. Ova trioda je imala fantastične karakteristike pa je formalno uvezena u Japan krajem devedesetih godina prošlog veka i dao joj novo ime EC33C.

Ali već 1977. godine g. Dakesue je napravio prvo pojačalo zvuka na temelju ove lampe.

Glavna karakteristika ove lampe je veoma visoka transkonduktansa, veoma visoka stabilnost napona u upotrebi, mehanička čvrstoća neverovatnih granica. Najbliža slična lampa koja je konstruisana na zapadu je bila 6336, ali u tehničkom i eksploatacionom smislu daleko je ispod ruskog originala.

Jedna od osobina ove lampe je bila veoma visoka temperatura koju je razvilaja – blizu 300 stepeni Celzijusa. Za nju je morala da bude razvijena posebna tehnologija hladjenja – dakle ni pregrevanje ni prehladjenje! Poseban rezervoar od 300 litara čistog alkohola je korišćen u sistemu za hladjenje.

Danas se ova lampa koristi za izradu veoma skupih uredjaja poznatih firmi LAMM INDUSTRIES i BALANCED AUDIO TECHNOLOGY.  O tome ipak sledeći put …

……………………………………..

Ako vas zanima malo šira priča o atmosferi „hladnog rata“ pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, pogledajte film o avionu MiG 25 (u pet delova) na Youtube. Vreme špijuniranja, borbe za izradu što bržeg aviona, što većeg kapaciteta … o fantastičnoj količini novca koja je potrošena na izradu ovih sprava …

Deo 1.

Deo 2.

Deo 3.

Deo 4.

Deo 5.

Advertisements

7 thoughts on “6C33C – Lampa ipo

 1. Da napomenem da za Mig 25 je upotrebljena tehnologija pametnog metala,svaki zakivak je pametni zakivak i mora se
  znati temperatura na kojoj je udaren,tako da je još uvek mig 25
  ostao kao great mistery za zapadni svet.
  6S33 je namenjena stepenima za napajanje u avionu,za regulaciju
  napona i struja,kao takva je idealna i evo pronašla je put i za
  hi fi ljubitelje.

 2. Повратни пинг: Raphaelite 6S33S « Винил и компакт диск

 3. Повратни пинг: 6С33С Рафаелит, Кина, Китаи « Винил и компакт диск

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s