Miris podruma – Tenderly


Jutros na Bajlonijevoj pijaci na tezgi izmedju povrća i voća iznela porodica sakupljača i preprodavaca starih stvari koje imaju i nemaju funkciju svakakve predmete. Medju njima sa strane uspravljene velike i male ploče. Sa omotima i bez omota, narodnjaci, „zabavna“ muzika šezdesetih i sedamdesetih godina …

Počnem da preturam, gleda me garavi dečko i pita: Šta te zanima? Gledam šta ima, odgovaram.

Preturim tamo-vamo i pronadjem dve velike ploče koje mirišu na podrum. Jedna od njih je ploča Tenderly sa glasom Pat Buna – Pat Boone.

Tenderly ploča Pat Boone

Ne mogu da verujem, okrenem i vidim da je ploča izdata u Brazilu – nema godine izdanja! Pošto tvoje ploče? Evo ti sve za 3.000 dinara. Ma ne treba mi, samo ova. Pošto? Gleda me i kaže tvrdo: Sto dinara! Dobro, kupujem. On gleda u mene, ne veruje. Biram još jednu licencnu sa muzikom španske klasične gitare. Pošto ova? Stopedeset dinara! Pa ova je iz Amerike za sto dinara, a ova pravljena u Jugoslaviji stopedeset? Može pedeset dinara, pitam ja? Može, prodato. Tako dobijem dve ploče za 150 dinara!

Po povratku kući iznesem omote na vazduh, ploču operem i stavim na gramofon. Neverovatno kako zvuči glas na materijalu koji je star 50 godina.

Originalno je ploča izdata 1959. godine u Americi u firmi RCA. Atmosfera koju stvara njegov glas, prateći glasovi i orkestar je neverovatan. Da, zvuk je „staromodan“, ritam spor, puno violina, laki udarci štapa u činele … ali iznad svega glas pevača koji se jednom radja. Oprema koja je tada korišćena je bila za današnje vreme anahrona, ali proces snimanja je bio od mikrofona sa dodatkom lampi, preko pojačala koja su signal pojačavala lampama, do magnetofona čije su struje smirivale lampe. Zlatno vreme snimanja! Dakle oprema koja tako lako hvata ljudski glas i medijum koji je uspeo da taj snimak i sačuva.

Malopre preturim internet i unesem Tenderly Pat Boone. Google izbaci čudo od podataka. Izmedju ostalih adresu LPDISCOGRAPHY sa slikama svih albuma koje je ovaj čovek snimio tokom karijere! Pogledajte tu aktivnost! A na stranici Tenderly tekstovi svih pesama – Bun peva Fascination, True Love, Because of You, I’m in the Mood for Love, You belong to Me …

Evo i slike kako Bun izvodi naslovnu pesmu Tenderly …

A na kraju poklon i direktna veza do glasa Pet Buna – pesmica koju pamtim iz vremena crtanih filmova koji su kod nas prevodjeni kao Brzi Gonzales – najbrži miš u celom Meksiku. Miš koji uvek ukrade sir koji je dobro čuvan u fabrici sireva? Zlatno vreme američkog imperijalizma koje je kao talas obuhvatilo Evropu šezdesetih godina prošlog veka.

Istina je da je prvo nastao crtani film, pa posle 2 godine i pesma „Speedy Gonzales“ u ritmu twista. Pesmu je pevao Pat Bun!

Čitaoče, još ne znate ko je Brzi Gonzales? Onda imate manje od 40 godina i niste prepričavali šta radi Gonzales mačku Silvesteru!


Brzi Gonzales

Evo klasičnog filma koji je neki zaljubljenik stavio na Youtube

Advertisements

2 thoughts on “Miris podruma – Tenderly

  1. Haha, izuzetno lep tekst 😉
    Jedina zamerka: Čitaoče, još ne znate ko je Brzi Gonzales? Onda imate manje od 40 godina… – imam dvadeset i šest godina, ali itekako sam obožavao Brzog na RTBu, naročito u jutarnjem programu pred školu (crtani je išao obično između 07:00 i 07:15, a škola počinjala u 07:30, sreća što je škola veoma blizu moje kuće) 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s