Večna Krajina


Šta se krije pod ovim imenom?

Krajina je oblast u Srbiji, istočno od linije Golubac, Petrovac, Bor Zaječar do granice naše države sa Rumunijom i Bugarskom. Pogledajte kako to na Google Maps izgleda – predeo bez puteva i bez naselja, kao slika Meseca. Zaboravljeni krajičak Srbije u kome se svira jedna od najoriginalnijih vrsta narodne muzike. A pogledajte kako izgledaju obeležja puteva u Rumuniji i Bugarskoj!

Kraj je naseljen Vlasima koji govore varijantu rumunskog jezika. Muzika veoma sliči na ono što znamo kao rumunsku muziku, ali ima i poseban zvuk koji joj daje harmonika.

Nedavno sam nabavio dve LP ploče velikog majstora harmonike Slobodana Božinovića, velikog virtuoza na ovom instrumentu. Jednu ploču je izdao RTB sa kompozicijama: Romska šota, Vlaško srce, Paraćinka, Trnavka, Romska pletenica, Tozino, Boljevačko sitno, Majdanska Vlajna, Rumunsko, Vlaški šmek. Druga ploča ima manje materijala, izdao je Diskos i na naslovnoj strani su dva naslova: Večna Krajina i Vlaški prstolom (zamislite prevod na engleski jezik – Vlach fingerbraker!). Dakle druga ploča iz 1988. godine ima strane od po 14 minuta, kompozicije su: Večna Krajina, Vlaški prstolom, Božinov danc, Ritam srca, Gudžugan kolo, Romski takt, Svadjalica kolo, Južni vetar.

Onome ko se razume u otiske starih ploča jasno je da je zvuk na ovakvim pločama mnogo bolji od onih gde je u jednu stranu nagurano preko 20 minuta muzike – razlog je jednostavan, razmak izmedju brazdi je veći pa je vibracija igle smanjena. (O tome smo već pisali u tekstu o LP pločama rezanim na brzinu od 45 okretaja sa povećanim razmakom izmedju brazdi.)

Ali vratimo se Slobodanu Božinoviću. U svom maniru Slobodan na harmonici GUERRINI izvodi takav prstolom da je neverovatno da tonovi mogu da budu tako zgusnuto izvedeni. Dakle, pogledajte ovaj snimak i iznenadjujuća lakoća kojom ispred ritma i pozadine koju daju još dve harmonika, gitara i sintisajzer/bubanj svira harmonika …

U svakom slučaju ova svirka ima svoje mesto u velikom dijapazonu muzike koju slušam na uredjajima Audio Note.

Advertisements

2 thoughts on “Večna Krajina

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s