David Oistrach – 1956


Повремено свраћам у подземни пролаз који повезује Дечанску улицу са Нушићевом. Разлог је продавница половних плоча и цд-а са једноставним именом – MUSIC SHOP. Простор од 2 слободна квадратна метра – кад уђе четврти купац – гужва. Без обзира на то, сваки пут купим по нешто са препуних полица.

Плоче су груписане са десне стране, цд са леве и на тезги. Јуче затекнем два странца који претражују домаћу музику са цд-а – траже нешто да понесу кући. Данас поново свратим и направим ове две фотографије.

Продавница половних плоча и цд - Београд

Продавница половних плоча, Дечанска, Београд

Јуче сам у групи класичне музике пронашао веома старо издање из 1956. године. Америчка плоча, издавач Westminster HiFi, XWN 18177, чист моно снимак виолине и оркестра. На плочи су само четири композиције, изабране посебно за Ојстраха – два француска композитора и наравно, два руска. Дакле, Chausson – Poeme, Ravel – Tzigane, Kabalevsky – Violin concerto in C Major, Glazunov – Mazurka-Oberek.

David Oistrach - Violin

Претражио сам интернет и у датотеци Louis Speichler’s Classical Music Records пронађем везу ка великој (и не до краја прегледној) листи ову плочу.

21-4177 $15 WESTMNSTR XWN 18177 CHAUSSON,POEME/RAVEL,TZIGANE/KABELEVSKY,CTO DAVID OISTRAKH NM/NM

Али да се вратимо на саму музику… Са каквом лакоћом Ојстрах изводи композицију Циган од Равела. Сам Равел је рекао да је на трагу Паганинијеве музике преузео најтеже делове додајући своје нове зачкољице. Дело је изведено у Лондону 1924. године – солиста на виолини је била мађарска виолинисткиња Yelli d’Aranyi. Иако је имала рок од само седам дана да савлада партитуру, Yelli је то тако маестрално извела да је сам Равел одушевљен рекао: „Да сам знао да ће овако бити изведено, компоновао бих још тврђе и теже. Мислио сам да сам створио нешто веома тешко за извођење, али Ви сте показали сасвим супротно“.

Све у свему вреди послушати како до Давид Ојстрах изводи …

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s