Exile on Main Street


Чувена плоча енглеске групе The Rolling Stones из 1972. године, како по изгледу тако и по музици је наново издата 18.маја 2010. године – 38. година након првог издања. Ми пишемо месец дана након поновног издања – не каснимо много!

Читава идустрија популарне музике пише о том догађају – прилика да се и ми вратимо у прошлост и послушамо поново ову чисту гитарску плочу, ритам и блуз. Дакле –  Exile on Main Street!! (Озбиљно питање – треба ли стављати слику? Ко не зна како изгледа лице плоче нека потражи – или ћу му послати!)

Свега ту има – Џегер свира усну хармонику, пева сам и у дуету са Ричардсом, ту је Мик Тејлор на ритам и бас гитари, Ричардс са низом гитара …

Јуче сам био у Југовинилу код Борка и купио старо Југотон издање. Код куће сам већ имао америчку плочу из 1972 – заинтересовало ме је у којој мери могу да упоредим различит звук из ова два издања?

Могу ли да докажем теорију да добар аудио уређај треба да што више покаже разлике – контрасте унутар снимака и између снимака на различитим медијима. Овде утолико интересантније што се ради о истом медију – винил, а различитим издањима.

Дакле – прво сам слушао америчку плочу на коју сам се већ и навикао. Звук сваког инструмента одвојен и прецизан, смештен у простор, глас јасан и слушљив без обзира на старост плоче и слабо изражено крцкање.

Југотон плоча са своје стране има израженији бас – чак веома изражен, звук је јасан и чист. Гласови су мало повучени у дубину сцене, али гитара нема … Да то су гитаре али не онако оштре – нема рифова који режу. Звук је све у свему сакупљен и уобличен, али је другачији.

Да, дефинитивно има разлике у комплетном звуку. Америчка плоча је „тврђа“ за слушање, Југотонова је „мекша“ и пријемчивија.

Одувек ми се посебно допадала страна 3 на другој плочи. Ту су песме Happy, Turd on the run, Ventilator Blues, Just wanna see his face, Let it loose. Свака на свој начин прави хипнотичку атмосферу – поготово последње три. Толико опуштене свирке се ретко налази.

Ево примера у песми Loving Cup.

У часопису Ролинг Стоун поводом овог поновног издања се налази неколико интересантних текстова

http://www.rollingstone.com/music/news/14639/85615 о атмосфери тог времена, галерија фотографија са снимања, галерија насловних страна на којима је Кит или Мик или цела група, и још много тога …

Ево две фотографије које показују атмосферу у замку-вили Нелкот у Француској где је материјал припреман …

Мик Џегер и Кит Ричардс

Rolling Stones - Exile on Main Street

Овде је кратки клип у коме Кит Ричардс прича о времену кад је плоча стварана и о музици која је  на њих утицала …

И на крају погледајте рекламни филм са Јутјуба – како је направљено ово ново издање? Одличан филм … Погледајте колико материјала иде у пакету са плочама – а уз оригиналне снимке наново прерађене иде још 10 старих, загубљених песама. Цена на амазону од 34$ до 136$ – изволите!!

Advertisements

2 thoughts on “Exile on Main Street

    • Пишем тек два-три месеца од кад сам открио могућности Вордпреса! Музику сакупљам али тражим врхунски квалитет снимка и очуваност плоче.
      Видим да имаш места за грамофоне – могу ли да пошаљем податке и слике о свом грамофону?
      Хвала унапред

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s