Telefunken – Mullard


Европа је пре само педесет година била индустријски и технолошки центар. Фабрике електричних и електронских уређаја и компоненти су запошљавале велики број људи и испоручивали квалитетне производе. Крајем осамдесетих година отварањем Кине понегде се целокупна фабрика саставних делова и склопова сели у на Исток – глад за профитом који је могуће остварити јефтином радном снагом је био превелики.

Данас знамо шта је селидба производње из Европе значила за хиљаде породица и какав је то значај имало за европска друштва и државе. У Енглеској су ми сваки пут показивали хотел Гранд у месту Брајтон где је ИРА покушала да убије председника владе. г-ђу Маргарет Тачер. Њу директно окривљују за суноврат енглеске индустрије и драматичну промену друштва и друштвених односа. Она је позатварала скоро сва индустријска постројења за производњу аутомобила, машинску индустрију, електронску и многе друге …

Кад одете у Брајтон изађите на широку улицу која пролази поред обале и погледајте величанствени викторијански хотел Гранд!

Ипак, повремено се треба подсетити на квалитетне производе из немачких и енглеских фабрика.

Овде су два филма, један је реклама за електронске цеви – лампе марке Телефункен …

а други је филм о фабрици за производњу електронских лампи која је радила од почетка четрдесетих година до краја осамдесетих у месту Блекбурн у Енглеској.

Део 1.

Део 2.

Део 3.

Део 4.

Advertisements

2 thoughts on “Telefunken – Mullard

  1. Електроника је почела свој развој са цевима скоро пре стотинак година.Зато се и назива електроника јер је у питању кретање електрона,у овом случају кроз вакуум,
    сасвим природно и несметано.

  2. Федеративна народна република југославија на Љубљанском сајму представила свој телевизор Панорама у коме је било уграђено 22 електронске цеви.
    Екран црно бели дијагонале 43цм.Телевизор је располагао са 12 канала.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s