RIAA


Шта значи овај склоп од четири слова? РИАА значи Удружење америчке индустрије записивања (снимања), или тачније то је удружење произвођача снимљених медија. Формирано је педесетих година прошлог века са циљем да постави стандарде у индустрији издавања музичких снимака и да бележи број продатих копија. Тада је наравно једини медиј за снимање звука био винилна плоча и удружење се тим медијом једино и бавило.

РИАА

Најзначајнији подухват који је ово удружење обавило је стандардизација за снимање грамофонских плоча. Најједноставније речено уведен је стандард по коме се при снимању музике дубоки тонови потискују а високи истичу. Разлози су били сасвим просте природе – фреквенција кретања бразде је за дубоке тонове морала бити веома широка и питање је било на који начин ће игла успети да такву фреквенцију лево-десно и горе-доле успети да савлада. Овај стандард су прихватиле скоро све компаније за снимање и издавање и на своја издања су стављале знак РИАА који је гарантовао да је снимак направљен по правилима овог удружења и да је легално купљен. Наравно, ова измена сигнала на снимку се касније обрнуто кориговала у процесу обраде и појачања аудио сигнала.

Кроз своју историју до данас, ово удружење је било изложено појавом нових облика снимања и репродукције звука – квалитетнијим винилом, тзв. „бутлег винилом“, магнетним тракама, ВХС касетама, ЦД диском и ДВД диском,и у најновије време скидањем снимака са интернета, али је успевало да прихвати све медије како су се они појављивали. Удружење се такође бавило и питањима заштите ауторских права, односно повреде тих права а нарочито се овим проблемом бави откад је са једне стране интернет и безбројни сајтови за скидање и размену снимака, са друге стране технологија прераде звука у МП3 и снимања на ЦД Ром диск угрозила легална издања.

Наравно, у Америци овакве дилеме се увек обогаћују јавним изношењем контра ставова и питањем чему служи непрофитна организација, зашто аутори музике нису више плаћени, зашто само издавачке куће згрћу милионе, зашто издавачке куће одређују цену медија у продаји и ко од тога има највећу корист, где су грађанске слободе, итд … Та дискусија иде тако далеко да се илегално скидање прихвата и оправдава.

Наравно наша гледања на то питање су другачија – и код нас има оних који оправдавају скидање „јер је тешко набавити оригинал“ и „јер је оригинал скуп“.

На неколико следећих тема ћемо се позабавити овим удружењем и проблемом легалности копирања након куповине и скидања материјала са интернета. РИАА је чак повела неколико парница на којима је покушавала да потврди илегалност копирања и наплати штету од оптужених фирми. Једну парницу која се водила у Русије су изгубили јер је суд у Москви одбио захтев, а последња парница се још увек води у Америци.

Најновији покушај удружења је постављање дигиталног филтера који би контролисао легалност снимљеног материјала. Ево говора председника Удружења, г. Кери Шермана …

Или овај видео који говори шта раде РИАА агенти кад открију неког ко скида музику и нарезује је на ЦД …

ж

Материјал који ми користимо за слушање на уређајима је или винил или цд. Наше искуство са оригиналним и копираним носачима звука је следеће: квалитетни уређаји ТРАЖЕ квалитетни снимак! Уверили смо се да материјал снимљен на ЦДР-у нема звучну слику коју има оригинал! Што је уређај прецизнији, то више открива грешке у копирању. МП3 овде не пролази!!

Овде бисмо додали и питање изгледа ЦДР-а и недостатак писаног материјала који обично прати легално издање.

Ипак није ово једина активност којом се бави. РИАА објављује и статистичке податке о броју продатих носилаца звука – медија, најпродаванијим ауторима, итд …

У прилогу је текст са званичног сајта на коме се види структура купаца снимљеног материјала за период од десет година … Веома интересантно …

RIAA Consumer profile 1999-2008

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s