Miles Davis – Another Bitches Brew


На блогу Концерти Југославије – поднаслов Концертни живот Титове Југославије http://jugosvirke.wordpress.com/2010/05/12/miles-davis-u-beogradu-1986-godine-great-maestro-in-yugoslavia-for-the-third-time/ пронађох материјал о великом маестру савремене музике. Све у свему Мајлс Дејвис је био три пута, 1971., 1973. и 1986. године. Погледајде слике са тих концерата.

Почетком седамдесетих у склопу серије концерата која се звала „Њупорт џез фестивал у Београду“, гости су била најзвучнија имена америчке џез сцене. Међу њима је био и Мајлс, у то време изразито у својој „фри фази“. Тај период се смешта између плоча „Окот кучке“ -Bitches brew и „На ћошку“ – On the corner. Обе се сматрају прекретницама у историји џез музике.О томе други пут …

Дакле између те две плоче Мајлс свира у Београду. Снимци постоје и круже међу заљубљеницима – пре извесног времена издати су као двоструки ЦД под насловом „Још један окот кучке – Београдски концерти 1971. и 1973. године“.

Вреди послушати и одредити актуелност тих гостовања и концерата …

Ево снимка из исте године, концерт се зове „Њупорт џез фестивал у Паризу“ – кажу да је било исто тако и у Београду!

А ево снимка две године касније, такође у Паризу – можемо да се посведочимо да је било исто тако и у Београду!

И на крају ево почетка изванредног документарног филма о Мајлсу и том времену, од концерта на острву Вајт 1970. Мало ретроспективе уназад на „Нијансу плавог“, мошљења музичара и критичара. Музичари и том времену. Мишљења су подељена, музичари говоре о њему као маштовитом и храбром човеку, критичари кажу да је све радио због пара. Неком другом приликом ставићемо исечке из аутобиографије издате 1991. године, године његове смрти. Нема га већ близу двадесет година!

Кад уђете на Јутјуб, погледајте даље … филм има седам делова! Дакле, гледајте још шест …!

Advertisements

2 thoughts on “Miles Davis – Another Bitches Brew

    • Mnogi vole gramofone i cd plejere zbog tehnike. Ja ipak volim te sprave zbog onog za šta su namenjene – reprodukcija muzike. Tako za mene ne ide gramofon bez muzike. Malo ću sada više pisati o tehničkim aspektima gramofona …
      Hvala i pozdrav

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s