Elektrokardiogramm


Пионири електронске музике су започели свој рад 1970. године (40 година!) у Дизелдорфу, у Немачкој. Заљубљеници у експерименте и креирање музике уз помоћ дигиталних уређаја их је водило до потребе да сами направе машине које су им потребне. Сa таквим ручно прављеним машинама су створили стил који пре њих није постојао. Звали су је минималистичка музика, имала је само ритам … често су пуштали машину да ради сама без команде.

Време после њих је створило ТЕХНО, ДИСКО, ТРАНС, ХАУС, ДРУМ’Н’БАС, ХИП-ХОП, ЕЛЕКТРО, ИНДУСТРИАЛ, и шта још не.

На плочи „Аутопут“ из 1974 – „Autobahn“ наснимили су песму од 22 минута истог имена. Песма је касније скраћивана али је била основа њиховог пробоја. Људски глас у пуштали преко справе Вокодер (vocoder) а текстови су били усмерени на феномене свакодневног живота, компјутере, технологију. Веома ретко су давали интервјуе и били дуже време ван домашаја јавности и критике, али кад год су се враћали новим снимцима, увек је то било успешно.

2003. године су снимили ЦД са називом чувене бициклистичке трке Тур д’Франс „Tour de France Soundtrack“. Касније је тај материјал издат и на винилу.

На тој плочи пажњу привлачи песма Електрокардиограм – пуна је дубоких тонова који имитирају рад срца, фреквенција је необична. Мали број звучника може да издржи ту вибрацију која је утиснута на винил – у неким моментима мембрана мора да изврши контрадикторне захтеве кретања напред-назад.

Вреди чути како то ради звучник Аудио Ноте АН-Е! Али о том звучнику други пут …

Tour de France - Kraftwerk

Advertisements

One thought on “Elektrokardiogramm

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s