Vibracije


Вибрације … Вибрације … Вибраације … Било време скромних капацитета у техници и у броју људи, али било време ентузијазма и љубави према послу који обављаш.

У време пре царевања телевизије и спотова, интернета и „скидања са нета“, цда и мп3 формата, радио је био једини извор информација. Ко је у музичком смислу био гарант највећег квалитета музичког материјала, ко је био најобавештенији и ко најхрабрији да оно што мисли да вреди то и пусти? Ко је први форсирао коришћење електронских уређаја у производњи музике и до бесконачности пуштао Мајка Олдфилда и његова Цеваста звона? Ко је истовремено пуштао америчку музику ван „главне линије“ – mainstream – коју су формирале издавачке куће и ланци радио станица?

Ко је у исто време био одговоран као музички уредник радио станице и правио три радио емисије у различито време – Вибрације уживо недељом од 23:00 до понедељка у 01:30, Парада албума уторком од 21:00 до 23:00 и Дискомер недељом од 12:00 до 15:00 часова.

И даље не знате? Добро, идемо даље.

Оно што је мене посебно фасцинирало седамдесетих је емисија Вибрације (прво име је било Поноћни рок). Из мора песама које сам слушао (и снимао тихо на магнетофон преко микрофона који је био залепљен за звучник радио апарата) у јасном сећању су ми остале оне које бих чуо кад бих задремао и онда се изненада повратио у будно стање. Три мекане и споре су ми остале као неизбрисиве:

Garden party – „Забава у башти“ од Рика Нелсона

Quicksilver girl – „Девојка као жива“ од Стеве Воденичара (Steve Miller) ca албума „Морнар“, и

Морнар Стеве Воденичара

Stay – „Остани“ са албума „Заклоњено облацима“ од групе Пинк флојд

Заклоњено облацима

Сви смо запамтили „ФМ стерео“, „програм у стерео техници“, итд … Свима је у сећању остала уводна шпица за Вибрације … али о томе неки други пут.  У међувремену погледајте шта је С. К, човек-легенда Београда рекао на прослави 40 година Студија Б.


Advertisements

One thought on “Vibracije

  1. Petak, 08.06.2012. u 15:00 upoznao sam Slobu Konjovica u njegovoj sobi, na 23. katu Beogradjanke. Gentleman i muzicki znalac profinjenih, gotovo plemenitih manira, Sloba zauvijek ostaje moj najvazniji i najutjecajniji muzicki ucitelj. Za sve trenutke uzivanja uz „Paradu albuma“ , „Vibracije“ i „Diskomer“ Sloba zuvijek ima moj naklon !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s